Fernor Ceviz Fidanı Özellikleri
Fernor ceviz fidanı sahip olduğu özellikler sayesinde ülkemizde sıklıkla tercih edilmektedir. Fransız asıllı olan fidan genellikle geç donların olduğu bölgelerde tercih edilir. İlkbahar aylarında soğuk hava koşulları devam ediyorsa fidan zarar görebilir. Fernor ceviz fidanı geç çiçeklenen bir fidandır. Bu sayede hava koşullarından olumsuz etkilenerek hasar almaz. Ceviz fidanının genel özellikleri:
Ceviz yetiştirilebilen bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir.Tüplüdür.Geç çiçeklenir.Meyveleri ovaldir ve meyveler kabuktan çok kolay ayrılır.Meyve tanelerinin ağırlığı yaklaşık 17,4 gramdır.Meyveler kuru ve taze ceviz olarak tüketilmek için uygundur. Eylül ayının sonlarına doğru hasat edilebilir.
Fernor ceviz fidanı geç çiçeklenir,bu nedenle genellikle soğuk hava şartlarının uzun süre devam ettiği bölgelerde dikimi yapılmaktadır. Oval şekilde meyveleri olan ceviz fidanı verimlidir. Meyveler kabuğundan kolaylıkla ayrılır. Elde edilen meyveler hem kuru hem de taze olarak kullanım için uygundur. Cevizler eylül ayının sonlarına doğru hasat edilir.
-
Fernor Ceviz Fidanı Nasıl Yetiştirilir?
Fernor ceviz fidanı genellikle ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişmektedir. Fidan için 1000 - 1200 rakım üzerindeki yerlerde yetişmesi daha kolaydır. İlkbahar mevsiminde geç çiçek açan fidan en çok İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde tercih edilmektedir. Fidan yetiştirmek isteyenler öncelikle fidan temin etmelidir. Fidanlar Agrolidya ile güvenle temin edilebilir. Özel ambalajında teslim edilen fidanlar toprağa doğrudan dikilebilir. Fidan yetiştirmek isteyenler öncelikle toprağı fidan için hazır hale getirmelidir. Ceviz fidanı toprak seçen bir fidan değildir. Fakat toprağın analizinin yapılması, toprağın verimliliğinin kontrol edilmesi tavsiye edilir. Böylelikle verimli topraklara dikilen fidanlardan verimli sonuçlar elde edilir.
Fernor ceviz fidanı, yılın belirli dönemlerinde dinlenmeye geçer. Fidanların dinlenme dönemi genellikle sonbahar mevsimidir. Bu mevsimde fidanlar -25 dereceye kadar dayanıklıdır. Fidanlar sonbahar mevsiminde görülen erken donlara ve ilkbahar mevsiminde görülen geç donlara karşı hassas bir yapıya sahiptir. Soğuğa ve sıcağa karşı dayanıklı olan ceviz ağacı +38 dereceye kadar zarar görmez. +38 dereceden fazla sıcaklıklarda cevizlerde güneş yanığı görülebilir. Bu nedenle cevizleri aşırı sıcaklardan korumakta fayda vardır.
Aşırı sıcaklarda alınan yöntemlerden biri ceviz fidanını ve ağacını soğuk suyla yıkamaktır. Gövde, dal ve yapraklara su tutularak serinlik kazandırılır. Ceviz fidanı ve ağacı için kullanılan bir diğer yöntem ise kaolindir. Kaolin, granit kayaçlardan elde edilen bir kil türüdür. Fidanın dikileceği yer eğer çok rüzgar alıyorsa fidanı rüzgardan korumak için rüzgar perdesi oluşturulabilir. Ceviz bahçesi kurmak isteyenler kuzeye bakan yamaçları tercih edebilir. Ceviz fidanı toprağının su tutmaması, gevşek olması, çakıllı ve alüvyonlu olması tavsiye edilmektedir. Bu tür topraklarda yetişen fidanlardan daha iyi verim alınmaktadır. Toprak pH değerinin ise 6,5 ile 7,5 arası olması tavsiye edilmektedir.
Fernor Ceviz Fidanı Nedir?
Fernor ceviz fidanı , Agrolidya web sitesi üzerinden satışa sunulmaktadır. Fidanlar tüplü olarak satışa sunulur. Tüplü fidanlar her mevsim dikimi yapılabilen fidanlardır. Tüplü fidanların kökleri toprak içinde korunur.Tüplü fidan kullanımı avantajlıdır. Çünkü poşet içindeki toprakta dikili olan fidan, yılın 12 ayı boyunca rahatlıkla dikilebilir. Fidanı dikmek isteyenler poşetten fidanı çıkarıp toprağa dikmelidir. Tüplü fidanların boyları açık fidanlara oranla biraz kısadır. Bunun nedeni ise fidanların poşette yer almasıdır. Toprağa dikilen ve bakımı iyi yapılan fidanlar kısa süre sonra canlanır ve sağlıklı bir şekilde gelişmeye başlar.
Fernor Ceviz Fidanı Dikerken Nelere Dikkat Edilir?
Fernor ceviz fidanı dikerken dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Fidan dikiminden önce ilk olarak toprağı gübrelemek gerekir. Dekar başına 3 ya da 4 ton yanmış ahır gübresi dökülmeli, toprak iyice sürülmelidir. Bu sayede toprağın verimliliği arttırılır. Dikim öncesinde fidanlar için çukur kazılmalıdır. Çukurdan elde edilen toprak, fidan dikildikten sonra fidanın çevresine yerleştirilmelidir. Eğer fidanda herhangi bir kırık veya ezilmiş dal varsa bu dallar narin bir şekilde kesilmeli, fidan temizlenmelidir. Çamurda, sert rüzgarlı havada ve don olan havada fidan dikilmemelidir.
Fernor Ceviz Fidanı Sulama Sıklığı Nedir?
Fernor ceviz fidanı suyu çok seven bir fidandır. Bu nedenle özellikle gelişimini tamamlamamış fidanların suyu düzenli aralıklarla verilmelidir. Yeni gelişen ve yeni gelişimini tamamlayan ceviz fidanları için her sulamada en az 25-30 litre su verilmelidir. Ceviz ağaçlarının yıllık ortalama su ihtiyacı 1400 mm’dir. Yeni dikilmiş fidanlara ican suyu vakit kaybetmeden verilmelidir.Bakımı doğru yapıldığında 3 yıldan sonra yüksek verimlilikte meyve elde edilir.
Fernor Ceviz Fidanı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Fernor ceviz fidanı, sahip olduğu özellikler ile öne çıkan türlerden biridir. Türkiye gibi yüksek rakımlı ülkelerde yoğun olarak tercih edilir. Doğru şekilde dikilip, bakımı düzenli olarak yapıldığında beklentileri karşılayan Fernor ceviz fidanı ile ilgili merak edilen hususları sizler için derledik.
Fernor ceviz fidanı, Son derece yüksek verime sahip bir çeşittir. Erken verime gelen bir çeşittir. İç randımanı yüksek olup, Fransa orijinlidir.Geç yapraklanan ve geç çiçeklene bir çeşittir. Bu özelliği sayesinde ilkbahar geç donları tehlikesi olan bölgelerde yetiştiriciliği yapılabilir. Ayrıca geç filizlenmesi nedeniyle bakteriyel ve fungal hastalıklara karşı dirençlidir.
Geç çiçeklenmesi, ilkbahar aylarında yaşanan don olaylarından neredeyse hiç etkilenmemesini sağlar. Bunun haricinde düşük kış sıcaklıklarına dayanıklı bir çeşittir. Bu özel ceviz fidanı türünün diğer özellikleri ise şu şekildedir:
Yan dallarda yüksek verimliliğe sahiptir.
Meyveler salkımlarda 1-4 adet arasındadır.
Tozlayıcı olarak Fernette-lara-franquette ceviz fidanı kullanılır (Her 10 Fernor fidanı için 1 adet Fernette fidanı kullanılmalıdır).Tozlaşmanın daha iyi olması için kurulacak bahçelerde tek tozlayıcı çeşit yerine 2-3 farklı tozlayıcı çeşit kullanılabilir.
Kabuktan ayrılması çok kolaydır.
Eylül sonu – ekim başı hasat edilir.
1200-1700m rakıma kadar olan bölgelerde ekilebilir.
Orta seviyede kuvvetlidir.
Yarı dik büyür.
Fernor denildiğinde ilk akla gelen özelliği, soğuğa karşı olan dayanıklılığıdır. Mayıs ayının ilk haftasından itibaren çiçek açmaya başlaması, ilkbahar donlarından büyük oranda kurtulmasını sağlar. Bunun haricinde Kasım ayı itibariyle kış dinlenmesine geçer ve sürgün dallar kapanır. Böylece Kasım ayından sonra yaşanacak don olaylarından da etkilenmez. Özellikle yeni sürgünlerin gelişimi için bahsedilen durum çok büyük bir öneme sahiptir.
Fernor ceviz fidanı ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer önemli husus ise gelişimine dairdir. Fidan, özellikle ilk 3 yıllık süreçte yavaş bir şekilde gelişim gösterebilir. Ancak 3 yıllık süreç sonrasında gelişimi ciddi anlamda hızlanacaktır. Bu dönemde doğru bakım yapılmasına ekstradan bir özen gösterilmesi gerekiyor.
Fernor Ceviz Fidanı İç Meyve Özellikleri
Fernor ceviz fidanı, sadece yüksek verimi ve soğuğa karşı dayanıklı olması ile değil, aynı zamanda kaliteli iç meyvesiyle de dikkat çeker. İç meyvesinin öne çıkan özellikleri genel olarak şu şekildedir:
Meyvelerinin ağırlığı yaklaşık olarak 10-12 gram iken, iç meyve ağırlığı ise 6 gram civarındadır.
İç randımanı %49’dur.
Ticari değeri yüksek olan türlerden biridir.
İç meyvedeki yağ oranı ortalama %50-65, protein oranı ise yaklaşık %20’dir.
Kendine has bir lezzeti vardır.
Kuru ve taze iken tüketilmeye uygundur.
Fernor Ceviz Fidanı Verimi
Fernor ceviz fidanı, verimliliği yüksek olan bir türdür.Uygun bakım ve yetiştiricilik koşullarında 3-4 yaşında erken verime gelir. Gençlik dönemlerde (3-7 yaş) ortalama dekara verim 100-150 kg iken, 6-7 yaşından sonra doğru bakım koşullarında dekara 400-500 kg düzenli verim alınabilmektedir. Verimliliğe ilişkin burada yer alan rakamlar ortalamadır. Fernor ceviz fidanıverimliliğinin arttırılması için ağaçlar henüz gençlik çağında ikendoğru budama yapılması gerekir. Yan dal verimliliği, bu şekilde daha da arttırılacaktır. Ayrıca gübreleme ve sulama konusu da verimlilikte büyük öneme sahiptir.
Fernor Ceviz Fidanı Dikimi
Fernor ceviz fidanı, soğuk iklimler için uygun bir türdür. Dikim için öncelikle arazinin hazırlanması ve minimum60 cm derinliğinde ve genişliğinde olan çukurların kazılması gerekir.Orta büyüyen ve dik gelişen bir çeşit olduğundan sık dikime uygun bir çeşittir. 5x7 – 8X4 m dikim mesafesi ile dikim gerçekleştirilebilir. Sonraki süreçte ise periyodik sulama ve diğer bakım işlemleri yapılmalıdır.
Fernor ceviz fidanı dikimi, daha sonraki süreçleri direkt olarak etkileyen bir işlemdir. Bu yüzden dikimin doğru zamanda ve doğru şekilde yapılması büyük bir önem taşır. Peki, Fernor ceviz fidanı nasıl dikilir? Dikim sırasında nelere dikkat edilmelidir?
Fernor Ceviz Fidanı Dikim Mesafesi Nasıl Olmalıdır?
Fernor ceviz fidanı dikimi için öncellikle dikim mesafesinin belirlenmesi gerekir. Her ceviz fidanı türü için dikim mesafesinin farklı olabileceği unutulmamalıdır. Çünkü ağaçların nasıl büyüdüğü ve terbiye şekillerine göre dikim mesafesi ayarlanmalıdır.
Fernor ceviz, yarı dik olarak büyüyen bir ağaçtır. Bunun yanında yan dallarındaki verimlilik de oldukça yüksektir. Dolayısıyla yan dallarından yüksek verim almak için dik olan dalların budanması tavsiye edilir. İlgili durum, ağacın biraz açılarak büyümesine neden olabilir. Burada bahsedilen hususlar dikkate alındığında minimum dikim mesafesinin 5x7 m olarak uygulanması doğru olacaktır. Ancak arazinin eğimi ve benzeri unsurlara göre dikim mesafesi biraz daha farklı uygulanabilir.
Fernor Ceviz Fidanı Nasıl Dikilir?
Ferror ceviz fidanı dikmek için ilk olarak toprağın hazırlanması gerekir. Eğer belirlenen arazinin tamamına fidan ekilecekse bundan önce toprak analizi yaptırılması ve çıkan sonuca göre arazinin gübrelenmesi daha doğru olur. Gübreleme için yanmış ahır gübresi tercih edilebilir. Bunun dışında leonardit de atılabilir. Gübreleme sonrasında pulluk ile arazi sürülmelidir. Böylece hem atılan gübreler toprağa tam olarak karışır, hem de toprak alt direnci kırılır.
Toprak hazırlandıktan sonra fidanlar için 60-70 cm derinliğinde ve genişliğinde çukurlar açılmalıdır. İmkan dahilinde çukurlar biraz daha geniş açılabilir. Fidanın geleceğe noktaya kadar leonardit, yanmış ahır gübresi veya fosforlu gübrelerden birisi toprakla karıştırılarak çukura atılabilir. Daha sonra tüplü Fernor ceviz fidanı çukura yerleştirilir ve boşluklar toprakla doldurulur. Son olarak da can suyu verilerek işlem tamamlanır.
Dikim sırasında fidanın tüpten çıkarılma süreci önemlidir. Bu aşamada tüp içerisindeki toprağın dağılmamasına özen gösterilmelidir. Eğer toprak dağılacak gibiyse, birkaç gün fidan sulanmadan beklenilir. Böylece toprak hafiften sertleşir ve tüp, dağılmadan çıkarılabilir.
Fernor Ceviz Fidanı Ne Zaman Dikilir?
Fernor ceviz fidanı tüplü olarak size gönderilecektir. Tüplü olan fidanları yılın her döneminde dikebilirsiniz. Ancak en uygun dikim döneminin Kasım ve Mart ayları olduğu söylenebilir. Eğer dikim yapılan yerde kışlar çok sert geçiyorsa, Mart ayı daha uygun olarak kabul edilir. Açık köklü olan fidanlar için ise en uygun dönem yine Mart ve Kasım aylarıdır. Söz konusu aylardan herhangi birinde fidanlarınızı dikebilirsiniz.