27 Şubat 2023 Pazartesi

Fernor Ceviz Fidanı

 

Fernor Ceviz Fidanı Özellikleri

Fernor ceviz fidanı sahip olduğu özellikler sayesinde ülkemizde sıklıkla tercih edilmektedir. Fransız asıllı olan fidan genellikle geç donların olduğu bölgelerde tercih edilir. İlkbahar aylarında soğuk hava koşulları devam ediyorsa fidan zarar görebilir. Fernor ceviz fidanı geç çiçeklenen bir fidandır. Bu sayede hava koşullarından olumsuz etkilenerek hasar almaz. Ceviz fidanının genel özellikleri:
Ceviz yetiştirilebilen bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir.Tüplüdür.Geç çiçeklenir.Meyveleri ovaldir ve meyveler kabuktan çok kolay ayrılır.Meyve tanelerinin ağırlığı yaklaşık 17,4 gramdır.Meyveler kuru ve taze ceviz olarak tüketilmek için uygundur. Eylül ayının sonlarına doğru hasat edilebilir.
Fernor ceviz fidanı geç çiçeklenir,bu nedenle genellikle soğuk hava şartlarının uzun süre devam ettiği bölgelerde dikimi yapılmaktadır. Oval şekilde meyveleri olan ceviz fidanı verimlidir. Meyveler kabuğundan kolaylıkla ayrılır. Elde edilen meyveler hem kuru hem de taze olarak kullanım için uygundur. Cevizler eylül ayının sonlarına doğru hasat edilir.




Fernor Ceviz Fidanı Nasıl Yetiştirilir?


Fernor ceviz fidanı genellikle ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişmektedir. Fidan için 1000 - 1200 rakım üzerindeki yerlerde yetişmesi daha kolaydır. İlkbahar mevsiminde geç çiçek açan fidan en çok İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde tercih edilmektedir. Fidan yetiştirmek isteyenler öncelikle fidan temin etmelidir. Fidanlar Agrolidya ile güvenle temin edilebilir. Özel ambalajında teslim edilen fidanlar toprağa doğrudan dikilebilir. Fidan yetiştirmek isteyenler öncelikle toprağı fidan için hazır hale getirmelidir. Ceviz fidanı toprak seçen bir fidan değildir. Fakat toprağın analizinin yapılması, toprağın verimliliğinin kontrol edilmesi tavsiye edilir. Böylelikle verimli topraklara dikilen fidanlardan verimli sonuçlar elde edilir.
Fernor ceviz fidanı, yılın belirli dönemlerinde dinlenmeye geçer. Fidanların dinlenme dönemi genellikle sonbahar mevsimidir. Bu mevsimde fidanlar -25 dereceye kadar dayanıklıdır. Fidanlar sonbahar mevsiminde görülen erken donlara ve ilkbahar mevsiminde görülen geç donlara karşı hassas bir yapıya sahiptir. Soğuğa ve sıcağa karşı dayanıklı olan ceviz ağacı +38 dereceye kadar zarar görmez. +38 dereceden fazla sıcaklıklarda cevizlerde güneş yanığı görülebilir. Bu nedenle cevizleri aşırı sıcaklardan korumakta fayda vardır.
Aşırı sıcaklarda alınan yöntemlerden biri ceviz fidanını ve ağacını soğuk suyla yıkamaktır. Gövde, dal ve yapraklara su tutularak serinlik kazandırılır. Ceviz fidanı ve ağacı için kullanılan bir diğer yöntem ise kaolindir. Kaolin, granit kayaçlardan elde edilen bir kil türüdür. Fidanın dikileceği yer eğer çok rüzgar alıyorsa fidanı rüzgardan korumak için rüzgar perdesi oluşturulabilir. Ceviz bahçesi kurmak isteyenler kuzeye bakan yamaçları tercih edebilir. Ceviz fidanı toprağının su tutmaması, gevşek olması, çakıllı ve alüvyonlu olması tavsiye edilmektedir. Bu tür topraklarda yetişen fidanlardan daha iyi verim alınmaktadır. Toprak pH değerinin ise 6,5 ile 7,5 arası olması tavsiye edilmektedir.


Fernor Ceviz Fidanı Nedir?


Fernor ceviz fidanı , Agrolidya web sitesi üzerinden satışa sunulmaktadır. Fidanlar tüplü olarak satışa sunulur. Tüplü fidanlar her mevsim dikimi yapılabilen fidanlardır. Tüplü fidanların kökleri toprak içinde korunur.Tüplü fidan kullanımı avantajlıdır. Çünkü poşet içindeki toprakta dikili olan fidan, yılın 12 ayı boyunca rahatlıkla dikilebilir. Fidanı dikmek isteyenler poşetten fidanı çıkarıp toprağa dikmelidir. Tüplü fidanların boyları açık fidanlara oranla biraz kısadır. Bunun nedeni ise fidanların poşette yer almasıdır. Toprağa dikilen ve bakımı iyi yapılan fidanlar kısa süre sonra canlanır ve sağlıklı bir şekilde gelişmeye başlar.


Fernor Ceviz Fidanı Dikerken Nelere Dikkat Edilir?


Fernor ceviz fidanı dikerken dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Fidan dikiminden önce ilk olarak toprağı gübrelemek gerekir. Dekar başına 3 ya da 4 ton yanmış ahır gübresi dökülmeli, toprak iyice sürülmelidir. Bu sayede toprağın verimliliği arttırılır. Dikim öncesinde fidanlar için çukur kazılmalıdır. Çukurdan elde edilen toprak, fidan dikildikten sonra fidanın çevresine yerleştirilmelidir. Eğer fidanda herhangi bir kırık veya ezilmiş dal varsa bu dallar narin bir şekilde kesilmeli, fidan temizlenmelidir. Çamurda, sert rüzgarlı havada ve don olan havada fidan dikilmemelidir.

Fernor Ceviz Fidanı Sulama Sıklığı Nedir?

Fernor ceviz fidanı suyu çok seven bir fidandır. Bu nedenle özellikle gelişimini tamamlamamış fidanların suyu düzenli aralıklarla verilmelidir. Yeni gelişen ve yeni gelişimini tamamlayan ceviz fidanları için her sulamada en az 25-30 litre su verilmelidir. Ceviz ağaçlarının yıllık ortalama su ihtiyacı 1400 mm’dir. Yeni dikilmiş fidanlara ican suyu vakit kaybetmeden verilmelidir.Bakımı doğru yapıldığında 3 yıldan sonra yüksek verimlilikte meyve elde edilir.


Fernor Ceviz Fidanı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler


Fernor ceviz fidanı, sahip olduğu özellikler ile öne çıkan türlerden biridir. Türkiye gibi yüksek rakımlı ülkelerde yoğun olarak tercih edilir. Doğru şekilde dikilip, bakımı düzenli olarak yapıldığında beklentileri karşılayan Fernor ceviz fidanı ile ilgili merak edilen hususları sizler için derledik.
 
Fernor ceviz fidanı, Son derece yüksek verime sahip bir çeşittir. Erken verime gelen bir çeşittir. İç randımanı yüksek olup, Fransa orijinlidir.Geç yapraklanan ve geç çiçeklene bir çeşittir. Bu özelliği sayesinde ilkbahar geç donları tehlikesi olan bölgelerde yetiştiriciliği yapılabilir. Ayrıca geç filizlenmesi nedeniyle bakteriyel ve fungal hastalıklara karşı dirençlidir.
Geç çiçeklenmesi, ilkbahar aylarında yaşanan don olaylarından neredeyse hiç etkilenmemesini sağlar. Bunun haricinde düşük kış sıcaklıklarına dayanıklı bir çeşittir. Bu özel ceviz fidanı türünün diğer özellikleri ise şu şekildedir:
Yan dallarda yüksek verimliliğe sahiptir.
Meyveler salkımlarda 1-4 adet arasındadır.
Tozlayıcı olarak Fernette-lara-franquette ceviz fidanı kullanılır (Her 10 Fernor fidanı için 1 adet Fernette fidanı kullanılmalıdır).Tozlaşmanın daha iyi olması için kurulacak bahçelerde tek tozlayıcı çeşit yerine 2-3 farklı tozlayıcı çeşit kullanılabilir.
Kabuktan ayrılması çok kolaydır.
Eylül sonu – ekim başı  hasat edilir.
1200-1700m rakıma kadar olan bölgelerde ekilebilir.
Orta seviyede kuvvetlidir.
Yarı dik büyür.
Fernor denildiğinde ilk akla gelen özelliği, soğuğa karşı olan dayanıklılığıdır. Mayıs ayının ilk haftasından itibaren çiçek açmaya başlaması, ilkbahar donlarından büyük oranda kurtulmasını sağlar. Bunun haricinde Kasım ayı itibariyle kış dinlenmesine geçer ve sürgün dallar kapanır. Böylece Kasım ayından sonra yaşanacak don olaylarından da etkilenmez. Özellikle yeni sürgünlerin gelişimi için bahsedilen durum çok büyük bir öneme sahiptir.
Fernor ceviz fidanı ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer önemli husus ise gelişimine dairdir. Fidan, özellikle ilk 3 yıllık süreçte yavaş bir şekilde gelişim gösterebilir. Ancak 3 yıllık süreç sonrasında gelişimi ciddi anlamda hızlanacaktır. Bu dönemde doğru bakım yapılmasına ekstradan bir özen gösterilmesi gerekiyor.


Fernor Ceviz Fidanı İç Meyve Özellikleri


Fernor ceviz fidanı, sadece yüksek verimi ve soğuğa karşı dayanıklı olması ile değil, aynı zamanda kaliteli iç meyvesiyle de dikkat çeker. İç meyvesinin öne çıkan özellikleri genel olarak şu şekildedir:
Meyvelerinin ağırlığı yaklaşık olarak 10-12 gram iken, iç meyve ağırlığı ise 6 gram civarındadır.
İç randımanı %49’dur.
Ticari değeri yüksek olan türlerden biridir.
İç meyvedeki yağ oranı ortalama %50-65, protein oranı ise yaklaşık %20’dir.
Kendine has bir lezzeti vardır. 
Kuru ve taze iken tüketilmeye uygundur.
 
Fernor Ceviz Fidanı Verimi


Fernor ceviz fidanı, verimliliği yüksek olan bir türdür.Uygun bakım ve yetiştiricilik koşullarında 3-4 yaşında erken verime gelir. Gençlik dönemlerde (3-7 yaş) ortalama dekara verim 100-150 kg iken, 6-7 yaşından sonra doğru bakım koşullarında dekara 400-500 kg düzenli verim alınabilmektedir. Verimliliğe ilişkin burada yer alan rakamlar ortalamadır. Fernor ceviz fidanıverimliliğinin arttırılması için ağaçlar henüz gençlik çağında ikendoğru budama yapılması gerekir. Yan dal verimliliği, bu şekilde daha da arttırılacaktır. Ayrıca gübreleme ve sulama konusu da verimlilikte büyük öneme sahiptir.


Fernor Ceviz Fidanı Dikimi


Fernor ceviz fidanı, soğuk iklimler için uygun bir türdür. Dikim için öncelikle arazinin hazırlanması ve minimum60 cm derinliğinde ve genişliğinde olan çukurların kazılması gerekir.Orta büyüyen ve dik gelişen bir çeşit olduğundan sık dikime uygun bir çeşittir. 5x7 – 8X4 m dikim mesafesi ile dikim gerçekleştirilebilir. Sonraki süreçte ise periyodik sulama ve diğer bakım işlemleri yapılmalıdır.
 
Fernor ceviz fidanı dikimi, daha sonraki süreçleri direkt olarak etkileyen bir işlemdir. Bu yüzden dikimin doğru zamanda ve doğru şekilde yapılması büyük bir önem taşır. Peki, Fernor ceviz fidanı nasıl dikilir? Dikim sırasında nelere dikkat edilmelidir?


Fernor Ceviz Fidanı Dikim Mesafesi Nasıl Olmalıdır?


Fernor ceviz fidanı dikimi için öncellikle dikim mesafesinin belirlenmesi gerekir. Her ceviz fidanı türü için dikim mesafesinin farklı olabileceği unutulmamalıdır. Çünkü ağaçların nasıl büyüdüğü ve terbiye şekillerine göre dikim mesafesi ayarlanmalıdır.
Fernor ceviz, yarı dik olarak büyüyen bir ağaçtır. Bunun yanında yan dallarındaki verimlilik de oldukça yüksektir. Dolayısıyla yan dallarından yüksek verim almak için dik olan dalların budanması tavsiye edilir. İlgili durum, ağacın biraz açılarak büyümesine neden olabilir. Burada bahsedilen hususlar dikkate alındığında minimum dikim mesafesinin 5x7 m olarak uygulanması doğru olacaktır. Ancak arazinin eğimi ve benzeri unsurlara göre dikim mesafesi biraz daha farklı uygulanabilir.


Fernor Ceviz Fidanı Nasıl Dikilir?


Ferror ceviz fidanı dikmek için ilk olarak toprağın hazırlanması gerekir. Eğer belirlenen arazinin tamamına fidan ekilecekse bundan önce toprak analizi yaptırılması ve çıkan sonuca göre arazinin gübrelenmesi daha doğru olur. Gübreleme için yanmış ahır gübresi tercih edilebilir. Bunun dışında leonardit de atılabilir. Gübreleme sonrasında pulluk ile arazi sürülmelidir. Böylece hem atılan gübreler toprağa tam olarak karışır, hem de toprak alt direnci kırılır.
Toprak hazırlandıktan sonra fidanlar için 60-70 cm derinliğinde ve genişliğinde çukurlar açılmalıdır. İmkan dahilinde çukurlar biraz daha geniş açılabilir. Fidanın geleceğe noktaya kadar leonardit, yanmış ahır gübresi veya fosforlu gübrelerden birisi toprakla karıştırılarak çukura atılabilir. Daha sonra tüplü Fernor ceviz fidanı çukura yerleştirilir ve boşluklar toprakla doldurulur. Son olarak da can suyu verilerek işlem tamamlanır.
Dikim sırasında fidanın tüpten çıkarılma süreci önemlidir. Bu aşamada tüp içerisindeki toprağın dağılmamasına özen gösterilmelidir. Eğer toprak dağılacak gibiyse, birkaç gün fidan sulanmadan beklenilir. Böylece toprak hafiften sertleşir ve tüp, dağılmadan çıkarılabilir.


Fernor Ceviz Fidanı Ne Zaman Dikilir?


Fernor ceviz fidanı tüplü olarak size gönderilecektir. Tüplü olan fidanları yılın her döneminde dikebilirsiniz. Ancak en uygun dikim döneminin Kasım ve Mart ayları olduğu söylenebilir. Eğer dikim yapılan yerde kışlar çok sert geçiyorsa, Mart ayı daha uygun olarak kabul edilir. Açık köklü olan fidanlar için ise en uygun dönem yine Mart ve Kasım aylarıdır. Söz konusu aylardan herhangi birinde fidanlarınızı dikebilirsiniz.



BORDO BULAMACI

 İlk olarak 19. yüzyılda Fransa'nın Médoc bölgesinde üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçiler tarafından hırsızları uzaklaştırmak için kullanılan kireç ve bakır sülfat bazlı karışım, Bordeaux Üniversitesi'ndeki bir profesör tarafından hastalıklara karşı etkili olmasının keşfiyle bugünkü kullanımı ile karşımıza çıkıyor. Bağ mildiyösünü önlediği keşfedilen mavi yeşil karışım, daha sonra ilaç olduğunu fark eden profesör nedeniyle Bordeaux yani bordo bulamacı adıyla tanınıyor.


 

İçerisinde %98 bakır sülfat yani göztaşı bulunduran karışım bir de kireç içeriyor. Hem bakteriyel hem de fungal hastalıklara karşı koruma vadediyor. Sonbahar mevsiminde, hasat sonrasında ve ilkbahar aylarında çiçek gözleri uyanmadan kullanılıyor. Bu uygulamalar, bir sonraki yıl olabilecek potansiyel hastalıklara karşı ağaçları koruma altına alıyor. 

Anadolu Gazetesi’nde Dr. Mevlüt Şahin tarafından kaleme alınan köşe yazısına göre, bordo bulamacının etkileri:  

  • Çiçeklenmeyi birkaç gün geciktiriyor. Bu sayede don riskine karşı ağaçların dayanıklılığına katkı sağlıyor. 
  • Samsun Tarım İl Müdürlüğü’nün haberine göre, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında karaleke ve ateş yanıklığı hastalığına karşı koruyucu olan ilaç, sert çekirdekli meyve ağaçlarında ise bakteriyel kanser, yaprak delen ve dal yanıklığı hastalığına karşı kullanılıyor.  Eriklerde cep hastalığı, şeftalide yaprak kıvırcıklığı, cevizde antraknoz- yosunlaşmalar için bordo bulamacına başvuruluyor. Domateste mildiyö, bağlarda mildiyö ve ölü kol gibi hastalıkları önlüyor.  
  • Zeytinde görülen Armillaria kök çürüklüğü, Rosalinia kök çürüklüğü ve Verticilium hastalığına karşı kullanılabiliyor.

     
  • Bordo Bulamacı Nasıl Yapılır?

    Piyasada hazır halde bulunabildiği gibi hammaddeleri ayrı ayrı alınarak karıştırılabilen ve çiftçilerimiz tarafından da hazırlanabilen karışım, ekonomik olması ve kolay uygulanması nedeniyle hemen hemen herkes tarafından kullanılıyor. 

    Gelibolu Ziraat Odası’nın paylaştığı bilgilere göre, 1 kilogram bordo bulamacı için gerekli malzemeler: 

    • 1 kg göztaşı
    • 1 kg sönmüş veya 0,5 Kg sönmemiş kireç 
    • 1 adet 100 lt’lik kap 
    • 1 adet 50 lt’lik kap 
    • Süzmek için tülbent
    • Karıştırmak için bir sopa 

    Kapların plastik, ağaç fıçı, beton olması gerekiyor. Bordo bulamacı yapımında demir, saç, teneke gibi malzemeler kullanılamıyor. Bordo bulamacı hazırlanırken öncelikle göztaşı 50 litre su alan bir kapta eritiliyor. Kireç suda söndürülüyor veya sönmüş kireç seçiliyor, 100 litrelik fıçıya süzülerek aktarılıyor. Su ilave edilerek 50 litreye tamamlanıyor. İlk kapta hazırlanan 50 litrelik gözyaşı taşı solüsyonu, kireçli su üzerine yavaş yavaş dökülüyor. Yavaşça ve karıştırılarak yapılan işlemin ardından açık mavi bir bulamaç elde ediliyor. Bu oranlarla 1 kilogramlık bordo bulamacı yapılabiliyor. 

    Bordo bulamacı hazırlarken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanıyor: 

    • Bulamaç yapılırken asla göztaşı üzerine kireçli su dökülmüyor. Her zaman göztaşı eritilmiş suyun yavaşça kireçli suya ilave edilmesi gerekiyor. 
    • Sönmemiş kireç kullanılıyorsa muhakkak eritilip süzülmesi öneriliyor. Erimemiş bir taş, toprak veya kalıntı varsa çıkarılarak bir o kadar daha kireç eklenmesi ve yeniden eritilmesi gerekiyor. 
    • Bordo bulamacı asla ilaçla karıştırılmıyor. 
    • Bordo bulamacı atılmasının ardından ilaçlama aletinin tamamen temizlenmesi tavsiye ediliyor. 
    • Bulamacın yapıldığı gibi kullanılması önem arz ediyor. 
    • Ekinlerde ve toprakta ihtiyaç fazlası element olmasına neden olabiliyor. Bu da toprağa ve ekine zarar veriyor. 
    • Bakır sülfatın insan bünyesine zarar verebildiği biliniyor. Göz, cilt ve solunum sistemi ile temas, bedende tahrişe, zehirlenmelere, akciğer fibrozis gibi hastalıklara, yaralanmalara neden olabiliyor. Bu nedenle bordo bulamacı uygulamaları sırasında çiftçilerimizin koruyucu kıyafet, eldiven ve maske kullanmaları önem arz ediyor. 

    • Bordo Bulamacı Ne Zaman Atılır?

      Ziraat Mühendisi Sadettin Özger’in Gelibolu Ziraat Odası ile paylaştığı bilgilere göre, 

      • Bordo bulamacı, meyve ağaçlarına sonbaharda yaprakların dörtte üçü veya tamamı döküldüğünde %2’lik doz ile uygulanıyor. İlkbaharda uygulanacağında ise gözler uyanmadan 1 hafta kadar önce %1-1.5’luk doz yeterli görülüyor. 
      • Uyanmaya başlayan bağlarda, sürgün boyları bir karışa ulaştığında bordo bulamacı atılabiliyor. 
      • Zeytinde halkalı leke hastalığına karşı, sürgün öncesinde şubat ayında %1.5, çiçek açmadan önce nisan ayında ise %1 oranında uygulama gerçekleştiriliyor. Zeytin dal kanseri varsa, ilk ilaçlama aralık ayı sonunda, hasadın ardından %2 ile yapılıyor. İkinci ilaçlamada şubat sonundaki don zararından sonra %2 düzeyinde, 3. ilaçlamada ilkbaharda yağmurlar öncesinde %1 oranında ve 4. ilaçlamada sonbahar yağmurlarından önce %2 bordo bulamacı veriliyor. 
      • Elma ve armutta karaleke hastalığı olduğunda, dal sıracası bulunan bölgelere %2, bulunmayan kısımlara %1 uygulama yapılıyor. Çiçek gözleri çıktığında birinci ilaçlama gerçekleştiriliyor. 
      • Bağlarda ölü kol hastalığı durumunda, durgun dönemde, budamanın ardından %4 oranında uygulama yapılıyor. Bağ antraknozunda sürgünler 20 cm civarına olduğunda 0.5 oranında, çiçeklenme öncesinde %1 düzeyinde, çiçeklenmenin hemen ardından %1.5’luk oranda, bordo bulamacı veriliyor. Bağ mildiösü karşısında ise sürgünler 25 cm boya ulaştığında devrede 0.5 oranında, sonraki ilaçlamalarda ise etki süresine bakılarak %1 ve 1.5 düzeyinde bordo bulamacı kullanılıyor. 
      • İncirde çelik marazı varsa, budama sonrası %2 oranında uygulama yapılıyor. 
      • Kiraz dal yanıklığında yaprakların dökülmeye başladığı, sonbahar döneminde %1 ile birinci ilaçlama yapılıyor. Sonrasında ilkbaharda gözler uyanırken %0.6 oranında ikinci ilaçlama gerçekleştiriliyor. 

      Bordo Bulamacı Hangi Ağaçlara Atılır? 

      Bordo bulamacı, sert ve yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarına, zeytine, üzüm bağına, gül, taflan, pittosporum gibi odun gövdeli peyzaj bitkilerine kullanılabiliyor. Sebzelerde bordo bulamacı kullanımı karşımıza çıkıyor. Bordo bulamacı karışımı; domatese, patatese, karpuz, kavun ve salatalık gibi kabakgillere verilebiliyor. 

      Bordo Bulamacının Etkileri Nelerdir?

      Çoğunlukla yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında kullanılan bordo bulamacı birçok hastalığa karşı etki gösteriyor. Bordo bulamacının etkileri nelerdir diye sorulduğunda uzunca yanıt vermek gerekiyor. Çünkü ürün hem bakterilere hem de mantar kaynaklı hastalıklara karşı önlem olarak kullanılabiliyor. Örneğin, bakteriyel kanser, yaprak delen, dal yanıklığı gibi hastalıklara karşı önlem oluşturuyor. Bunun yanında eriklerde cep hastalığı sorununa, şeftalide yaprak kıvırcıklığına, cevizde antraknoza ve yosunlaşmaya karşı etkili olduğu biliniyor. Özellikle etmeni bakteri veya mantar olan hastalıklarda, etmenin ağaca girebileceği yerlere sürülen bulamaç girişe engel oluyor. Bu nedenle çoğunlukla yaralardan, çiçek gözlerinden, yaprak gözlerinden girişlere karşı gövdeye ilaçlama yapılıyor. Ancak hastalıkların bulaştığı ağaçlarda maalesef tedavi mümkün olmuyor. Bu nedenle bordo bulamacının koruyucu etkisi tarımsal üretim için oldukça mühim. Ayrıca bulamacın organik tarımda da kullanılabilmesi avantaj sağlıyor. 

      Bordo bulamacının etkilerinin görülebilmesi için doğru zamanlarda, uygun tekniklerle, yeterli yoğunlukta uygulanması gerekiyor. Bunun yanında belirli aralıklarla tekrarlama da gerekli görülüyor. Hastalıklara karşı adeta bir kalkan gibi kullanılan bordo bulamacı, tarımsal üretimin daha verimli ve kaliteli olmasına destek oluyor. Çünkü bakteriyel ve mantar kaynaklı hastalıklar verimi ve kaliteyi azaltarak çiftçilerimize zarar veriyor. Bu hastalıklardan korunmak çok yıllık bitkilerin sağlığının korunmasını sağlarken çiftçilerimizin maddi zararını da önlüyor. 

      Bordo bulamacının etkileri için açıklamamızı kısaca özetlemek gerekirse: 

      • Bordo bulamacı ne işe yarar diye düşünüyorsanız, öncelikle don riskine karşı kullanıldığını hatırlatmalıyız. Çünkü bordo bulamacı kullanmak çiçeklenmenin gecikmesini sağlıyor. Böylelikle ağaçların dona ve soğuk havaya karşı dayanıklılığı artıyor. 
      • Çekirdekli yumuşak meyve ağaçlarının maruz kaldığı birçok hastalık, ağaçların yaralarından, gözlerinden giren etkenlerden kaynaklanıyor. Girişi önleyen bulamaç sayesinde ağaçların hastalanması önlenebiliyor. 

      Bordo Bulamacı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

      Çiftçilerimiz tarafından bordo bulamacı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler ve hazırlarken önem gösterilmesine ihtiyaç duyulan noktalar var. 

      • Bulamacı, yapraklı dönemde yapmamalısınız. 
      • Hazırlık esnasında önce kireçli su, üzerine göztaşı eritilen su koymalısınız. Eğer sırayı karıştırırsanız bordo bulamacının yapısının bozulduğunu ve karışımın ideal kıvamda olmadığını görebilirsiniz. 
      • Bulamacı kullanmadan önce mutlaka bir tülbent aracılığıyla süzmelisiniz. Böylelikle ilaçlamada kullanacağınız aletin tıkanmasını engelleyebilirsiniz. 
      • Eğer sönmemiş kireç kullanıyorsanız, erime sonra mutlaka süzme işlemi yapmalısınız. Eğer erimeyen taş veya toprak görürseniz, kalan miktar kadar kireci yeniden tartıp eritmeye gayret etmelisiniz. 
      • Bordo bulamacını tek olarak kullanmalı ve hiçbir ilaçla karıştırmamalısınız. 
      • Tatbik sonrası, ilaçlama aletini temizlemeyi unutmamalısınız. 
      • Bordo bulamacını hazırladıktan hemen sonra kullanmalısınız. Eğer bekletirseniz yapışma oranının değiştiğini ve uygulamanın zorlaştığını görebilirsiniz. 
      • Uygulaması sırasında koruyucu önlemler almalısınız. Koruyucu maskeler, eldivenler, kıyafetler giymelisiniz. Zira ürünün içeriğinde yer alan göztaşı insan sağlığına zararlı olabiliyor. Bunun önüne geçmek için hem hazırlık hem de tatbik sırasında önlem almayı ihmal etmemelisiniz. 
      • Uygulama sonrasına yağış veya rüzgar başlarsa, uygulamayı tekrar etmelisiniz. Yağmur, don, rüzgar veya kar gibi etkenler, uygulamanın hemen sonrasında görüldüğünde ürün etkisini kaybedebiliyor. 
      • Bordo bulamacını ağaçlara yukarıdan aşağı doğru ve yeterli miktarda uygulamalısınız. En doğru işlem tekniği yıkama olarak kayıtlara geçiyor. 
      • Ayrıca ağaçların yaralı kısımlarına uygulamayı çok daha dikkatli gerçekleştirmeniz gerekiyor. 

      Bordo bulamacı kullanırken dikkat edilmesi gerekenlere özen göstererek sorunsuz olarak süreci tamamlayabilir, bulamaçtan tam verim alabilirsiniz. Ayrıca uygulaması sırasında kullandığınız aletlerin temiz kaldığını, tam performans ile çalıştığını fark edebilirsiniz. 

      Uygulamaya geçmeden önce yeterli yoğunlukta karışım hazırladığınıza ve doğru zamanda uygulama yaptığınıza emin olmalısınız. Örneğin bordo bulamacının kullanıldığı bazı hastalıklar ve kullanım detayları şöyle: 

      • Elma ve armut kara lekesi hastalığında dal sıracası olan yerlerde %2 oranındaki, olmayan yerlerde %1 oranındaki bordo bulamacı kullanılabiliyor. Çiçek gözleri henüz yeni kabarmaya başladığında ilaçlamayı tercih edebilirsiniz. 
      • Armut meyvesinde görülen memeli pas hastalığı söz konusu olduğunda, çiçek tomurcukları patlamak üzereyken %1’lik bordo bulamacı ile ilaçlama yapabilirsiniz. 
      • Ateş yanıklığı söz konusu olduğunda ağaçların durgun döneminde, %2’lik bordo bulamacı kullanmalısınız.
      • Şeftalide yaprak kıvırcıklığı hastalığı olduğunda tomurcuklar kabarmaya başladığında %2’lik bordo bulamacı uygulayabilirsiniz. 
      • Kiraz dal yanıklığında, sonbahar mevsiminde yaprak dökümü başladığında %2’lik bordo bulamacı ile birinci ilaçlamayı, ilkbaharda gözler uyanırken %0.6’lık ikinci ilaçlamayı yapabilirsiniz. 
      • Kirazlarda yaprak delen hastalığı için sonbaharda yaprak dökümü sonrası %3’lük karışımla ilk ilaçlamayı yapabilirsiniz. Takiben ilkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce %1’lik ikinci ilaçlamaya geçebilirsiniz. 

      Bordo Bulamacı Nasıl Saklanmalıdır?

      Resmi kaynaklara göre, bordo bulamacını hemen kullanmayacaksanız karışıma şeker ekleyerek 10 gün kadar muhafaza edebilirsiniz. 100 litre bordo bulamacı için 200 gram kadar şeker veya 1 litre yağsız süt kullanmak yeterli oluyor. Böylelikle “Bordo bulamacı nasıl saklanmalıdır” sorusu yanıtlanıyor ve işlemler sonucu 10 gün süreyle bozulmadan muhafaza edebilirsiniz. Ancak doğru muhafaza koşulları sağlanmadığında, bulamacın bozulduğunu fark edebilirsiniz. Tüm bu bilgilere ek olarak bordo bulamacının her zaman kullanım anında hazırlanması gereken bir ürün olduğunu hatırlatmak istiyoruz. 

      Bordo Bulamacı Fiyatları

      Bordo bulamacı fiyatı, ürünlere göre değişiklik gösteriyor. Bulamacın kalitesi, su veya toz formunda olması, paket gramajı fiyatı belirleyen faktörlerden bazıları. Ancak büyük gramajlı paketlerde ürün almak, birim fiyatta her zaman avantaj sağlıyor. Bunun yanında uygulama yapacağınız mevsime, uygulama aracına, ihtiyacınız olan miktara göre en uygun bordo bulamacını seçmelisiniz. Sizin için en uygun olan bordo bulamacı fiyatlarını ürün kalitesine, içeriğine, kullanım yöntemine göre değerlendirmelisiniz. Bu bağlamda fiyat/performans avantajı sağlayan seçeneklerden dilediğinizi tercih ederek en avantajlı ürünleri bulabilirsiniz. 

      Göztaşı ile bordo bulamacı arasındaki fark nedir?

      Bordo bulamacı karışımı, %98 bakır sülfat, yani göztaşı içeriyor. Ayrıca karışımın içerisine belli oranda kireç de katılıyor. Açık mavi renk alan karışım, ideal çözelti formunu aldığında uygulamaya geçilebiliyor.

      Bordo bulamacı formülü nedir?

      Yüzde 1 oranında bordo bulamacı için 1000 gram göztaşı ve 0.500 gram sönmemiş kireç tercih ediliyor. Yüzde 1.5’luk bordo bulamacı için 1,500 gram göztaşı ve 0,750 gram sönmemiş kireç, yüzde 2’lik bordo bulamacı için  2,000 gram göztaşı ve 1,000  gram sönmemiş kireç kullanılıyor. Yüzde 3’lük bordo bulamacı hazırlamak için  3,000 gram göztaşı ve 1,500 gram sönmemiş kireç, yüzde 4’lük bordo bulamacı için  4,000 gram göztaşı ve 2,000 gram sönmemiş kireç, %5’lik bordo bulamacı için 5,000 gram göztaşı ve 2,500 G. sönmemiş kireç yeterli oluyor.

      Bordo bulamacı nasıl kontrol edilir?

      Bordo bulamacının iyi hazırlandığından emin olmak için turnusol kağıdı kullanılabiliyor. Kırmızı turnusol kağıdı karışıma batırıldığında maviye dönüyorsa bulamacın kıvamı doğru anlamına geliyor. Kırmızı renkte kalıyorsa, karışımın içine biraz daha kireçli su ilave edilmesi gerekiyor. Eğer turnusol kağıdı yoksa, 3-5 cm boyundaki parlak bir çivi kullanılıyor. Bulamacın içine batırılan parlak çivi, 5 dakika kadar bekletiliyor. Çivide esmer kırmızı bir leke varsa, biraz daha kireçli su ekleniyor. Eğer leke yoksa karışım kullanılabilir anlamına geliyor.

CEVİZ AĞACI BAKIMI

                             Beslenmemizde önemli bir yeri olan ceviz, yağ ve vitaminler açısından oldukça zengindir. Ülkemizde ceviz yetiştiriciliği son yıllarda yaygınlaşmıştır. Ceviz ağacından iyi verim alabilmek için takip edilmesi gereken bazı önemli ipuçları bulunmaktadırCeviz ağacının bakımı zahmetli değildir. Toprak ve iklim konusunda seçici olmadığını söyleyebiliriz. Ceviz ağacının en büyük yaşam ihtiyaçlarından biri ise sudur.Ceviz ağacının bakım aşamalarını 5 ana başlıkta toparlayabiliriz. Bunlar; sulama, gübreleme, toprak işleme, budama ve hastalıklarla baş etme olarak sıralanabilir.

Ceviz Ağacında Sulama
Ceviz ağaçları, kazık köklü ve geniş dalları – yaprakları olan bir ağaç türü olduğu için bol suya ihtiyacı vardır. Ağacın kapladığı alan kadar sulanması gerekir, diyebiliriz. Toprak yüzeyinde her kapladığı metre kare başına 1000 ya da 1500 litre kadar suya(yağışlarla beraber toplam miktar) gereksinimi vardır. Yıl içerisinde bu miktar ülkemizde yağışlarla karşılanabilmektedir. Kalan kısım sıcak mevsimlerde tamamlanabilir. Yine de ceviz ağacının en çok sulamaya ihtiyaç duyduğu mevsimlerde, ülkemizin genelinde yağış miktarının yetersiz olabildiği görülebilir.
Bu durumda sulama ekstradan yapılmalıdır. Toprağının geçirgenliği yüksek olan ceviz ağaçlarının dikim çukurları da derinlerdeyse, bu sulama en azından 4-5 sene kadar düzenli yapılmalıdır. Ceviz ağacının dikim çukurunun ne seviyede olduğu yetiştirme sürecini oldukça etkiler. Özellikle yaz mevsiminde yapılan sulama, ceviz ağacının genel sağlık kalitesini birebir etkiler. 
İlkbaharda ise; ağacın gelişmesi ve meyvelerinin büyümesi açısından su ihtiyacının doğru şekilde karşılanması önemlidir. Bahar ve yaz aylarında susuz kalan ceviz ağacı, gelişmeyi yavaşlatır ve böylece meyvelerinin oluşumu olumsuz etkilenir. 
Sonbahara gelindiğinde ceviz ağacını sulamaya yavaş yavaş ara vermek gerekir. Özellikle erken donların yaşanma ihtimali varsa, sulama yapmak ağacın zarar görmesine neden olur. Ceviz ağacı, kuruyabilir. Hasattan önce yapılan son sulama, eğer çok fazla yağış yoksa hasat işlemi bitiminde yeniden ve son defa tekrarlanmalıdır. Hasat sonrası çok sulama yapılırsa da zararlıdır. Ağaç uykuya geçebilir.
Ceviz ağacı suyu sever ancak; taban suyu yüksek olan araziler bu ağaca uygun değildir.

Ceviz Ağacının Su İhtiyacı Olduğu Durumlar
  • Ağacın gelişim dönemini kapsayan bahar ve yaz aylarında 
  • Gübreleme yapılırken 
  • Cevizin meyvesi misket büyüklüğüne geldiğinde 
  • Meyvenin içi olgunlaşırken 
  • Hasat zamanından 2 hafta önce 
  • Budamaların bitiminde 
Eğer bölgede geç donlar yaşanıyorsa, ceviz ağacı henüz uyanmadan sulama yapılması, ağacı geç uyandırır. Bu da fayda sağlar.

Sulama Yöntemleri
Dikimden sonraki senede salma sulama denilen sulama türünden uzak durulmalıdır. Salma sulama ağacın ihtiyacı olan toprak içeriğini (mineraller ve gübreler) yok edebilmektedir. Salma sulamanın bir diğer dezavantajı da kök diplerinde çok su biriktirdiği için çürümeye sebep olabilmesidir.

Ceviz ağacında hem fidan hem de olgunluk döneminde damlama sulama yönteminin yapılmasını tavsiye ediyoruz. Damlama sulama yönteminin çalışma prensibi, ağacın nemsizlikten hasar görmeden bir seferde daha az miktar su kullanarak basınçlı boru ve damlatıcılar eşliğinde bitki köklerine iletmesi üzerinedir. Böylece sulama suyundan en faydalı şekilde yararlanılmış olur. Suyun ulaştığı alan gölgededir ve böylece buharlaşma olması engellenir. Bu da sudan tasarruf edilmesini sağlar. Ağacın kökleri neme doyar ve bu da meyve kalitesini olumlu etkiler. Bitkinin sıra araları sulanmadığı için başka otların gelişmesi mümkün olmaz. Toprak üstünde kalan kısımlar sulanmadığı için herhangi bir hastalık durumu da yaşanmamaktadır. Damlama sulama yöntemi sayesinde gübrelerden de en iyi şekilde yararlanılır. Ve tüm bunların yanı sıra damlama sulama sisteminde, ağacı hangi miktarda sulamak istediğiniz ve bunun düzenlenmesi daha kolay uygulanabilmektedir.

Eğer ceviz ağacı meyve verdiyse…
Meyve vermeye başlamış ceviz ağaçlarının sulanma ihtiyacı ceviz fidanlarından farklıdır. İlkbahardan başlayarak hasat sonuna kadar devam eden sulama, sonbaharda ve kışta eğer yağışlar yetersizse, mutlaka devam ettirilmelidir. Bunun nedeni, meyvenin içinin kaliteli olgunluğa erişmesini sağlamaktır. Ayrıca yetersiz su güneş yanığı, iç kararması ve lekelenmeye de sebep olabilir. Ceviz ağacında çiçeklenme gerçekleştikten sonraki hafta sulamaya başlanmalıdır.
Ceviz ağacının köklerinin hepsine eşit oranda sulama yapmak da oldukça önemlidir. Bu nedenle etkili bir sulama sistemi oluşturulmalıdır.Cevizin sulama suyu kimyasal atıklardan etkilenmemiş özelliklerde olmalıdır.

Her şeyden önce kontrol…
Ceviz ağacı yetiştirmeye karar vermeden önce dikimi gerçekleştireceğiniz arazide, kesinlikle sulama problemi olmadığından emin olmanız gerekiyor. Özellikle sulama yapma konusunda mutlaka önceden hazırlıklı olmalısınız.

Ceviz Ağacında Gübreleme
Ceviz ağacı yetiştirirken gübreleme konusunda özenli davranmak gerekmektedir. Bitkiler, ihtiyaç duydukları besini büyük ölçüde topraktan kökleri sayesinde alırlar.
 Eğer toprakta bitkinin sağlıklı yetişmesi için gereken besinler yoksa sonradan eklenmelidir. Bu nedenle arazinin toprak analizi ve yaprak analizi mutlaka yaptırılmalıdır. Analiz için toprak alırken toprağın farklı katmanlarından örnek seçmek yerinde olur. Toprağa uygun olan gübrenin çeşidi ve ne kadar kullanılacağını laboratuvarlarda kimyasal yollarla tespit edilir ve rapor çıkarılır. Buna göre ağacın gereksinimi olan azot, çinko, demir, potasyum, fosfor, mangan, bakır gibi elementlerin gübre içeriğinde yeterli miktarda olması sağlanabilir. Hayvansal gübre kullanılacaksa, uzun süre açıkta beklemiş / yanmış küçükbaş hayvan gübresi seçimi doğru olacaktır. Büyükbaş hayvan gübresi de bazı durumlara tercih edilebilir. Ancak fayda – zarar dengesine bakıldığında, büyükbaş gübrelerinin zararı daha çok olabilir.

Yaprak dökümü vaktinde, ağaçların altına gübreyi sererek; ilkbahar geldiğinde çapalama ile toprağa karıştırmak doğru olacaktır. Eğer arazide toprak yeterince beslenmezse, bir süre sonra üretim de azalarak duracaktır. Ceviz ağacından verimli şekilde meyve alabilmenin en önemli yolu gübrelemenin doğru bir şekilde yapılmasıdır.

En sık görülen eksikler…
Ülkemizde ceviz ağaçlarının bulunduğu bahçelerde, toprağın içeriğinden en sık görülen eksiklik demir eksikliğidir. Demir eksikliği sürgünlerin ucunda yer alan yapraklardan başlayarak dipteki yapraklara doğru azalarak devam eder. Demirin eksik olmasının en önemli sebebi, toprağın kireç miktarının fazlalığı ve Ph değerinin yüksek olmasıdır. Bunlara ek olarak eğer taban suyu yüksekse, bu da demir seviyesini olumsuz etkiler.
Sık görülen diğer bir eksiklik ise çinkodur. Çinkonun eksik olduğu sürgünlerin uçlarındaki yaprakların olması gerektiğinden daha ufak olmasıyla kendini belli eder. Ayrıca boğum araları da dardır; böylece yapraklar daha sık oluşur. Bununla beraber yaprakların damar aralarında minik ve sarı renklerde lekelenmeler görülür. Bor ve magnezyum eksikliği de yaygın şekilde görülebilmektedir.

Cevizde Gübreleme Yöntemleri
  • Yüzeye Serpme 
  • Bandalama 
  • Damlama Sisteminden Gübreleme

Ceviz Ağacında Toprak İşleme
Sonbahar ve ilkbahar mevsiminde dikimin yapıldığı yerler, çok derinlere inmeden sürülmelidir. Eğer gerekliyse sürümden sonra çapalamak da faydalı olabilir. Sürme işlemi sırasında ağaçların gövdesine ya da köklerine herhangi bir zarar vermemeye dikkat edilmelidir.
Sürme işleminin yapılma amacı hem toprağın havalandırılması hem de yabancı ot kontrolünün yapılabilmesidir. İhtiyaç olursa, yaz mevsiminde de yabancı otlar temizlenmelidir.

Ceviz Ağacında Budama
Ceviz ağaçlarının çok sık budanmaya ihtiyacı yoktur. Yine de belirli aralıklarla budama yapılmasının birçok faydası vardır. Ancak budamanın mutlaka işi bilen biri tarafından yapılması gerekmektedir. Yanlış budama, ağacın taç yapısını bozmaktadır. Ağaçta kurumuş ya da birbirinin içine karışmış dallar düzeltilmelidir. Ağaç taçlarının ışıktan rahat yararlanabilmesi için budama yapmak gereklidir.
Ceviz ağacının budanması ihmal edilirse; taçlar düzensiz gelişir. Dallarda fazla verim nedeniyle kırılmalar yaşanabilir. Ayrıca budama yapılmadığında meyvelerin kalitesi düşer, erken uyanmalar sebebiyle ağacın doğal yapısı bozulmaya başlar.


Ceviz ağacının kış ve yaz budaması yapılabilir. Kış budaması dinlenme döneminde yapılan ‘verim artırma’ amaçlı bir işlemdir. Ağaçları biçimsel olarak düzenlemektedir.
Yaz budaması ise kış budamasının tamamlayıcısıdır. Güneşlenmeyi artırmak için yapılır. Yaz budamasına yeşil budama da denmektedir. Eğer ağaç çok fazla geliştiyse, yaz budaması gereklidir. Çok hızlı büyümüş olan sürgünler kesilerek, seyreltme kesimler yapılmalıdır.

Budamanın Faydaları Nelerdir?
  • Ağacın kısa sürede iyi meyve vermesini sağlar 
  • Ağaç güneş ışığından verimli şekilde faydalanır 
  • Ağacın genel formu ve dalların ne kadar gelişeceği kontrol altına alınır 
  • İlaçlama yapıldığında daha iyi sonuç verir 
  • Verimi düşen ağaçların gençleşmesi ve yeniden meyve vermesini sağlar 
  • Meyve verme kalitesi giderek artar 
Ceviz ağacını budamak için en ideal dönem, yaprak dökümünden ilkbahara kadar süren dönemdir. Ceviz ağacında yapılan budama yöntemleri şunlardır; tepe budaması, göz budaması, şekil budaması, ürün budaması ve bakım budaması.

Ceviz Ağacı Hastalıkları
Ceviz ağacında görülen en yaygın hastalık, ceviz antraknozudur. Ağacın küçük yapraklarında, meyvelerinde, saplarında ve genç sürgünlerinde görülebilen bu hastalık, küçük noktalar ya da siyah lekelenmeler şeklinde kendini belli eder. Hastalık çok yayılmış durumdaysa, ağaçta yaprak kalmaz. Sonbaharda dökülen yaprakların toplanmasıyla, hastalığın yayılması bir şekilde önlenmiş olabilir.
Hastalıkla mücadele edebilmek için bordo bulamacı ya da başka hazır prepatlarla ağacın gövdesi / dalları ilaçlanmalıdır. Bordo bulamacı, yumuşak çekirdeği olan - meyve veren ağaçlarda; kara lekeler görüldüğünde kullanılır. Bazı durumlarda ise sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser, dal yanıklığı veya yaprak delen hastalıklarında da kullanılır.
Bordo bulamacı yılın bahar aylarında ağaçlara uygulandığında ertesi yıl gerçekleşebilecek birçok hastalık için güçlü bir önleyici olarak değerlendirilmektedir.

Ceviz Üretimi Yapmayı Düşünenler…
Eğer ceviz üretimi yapmayı planlıyorsanız, verim almak sizin için en önemli konudur. İyi mahsul toplamak istiyorsanız, ağaçlarınıza özenle bakmalısınız. Kullanım alanı isteğe göre farklılık gösterebilen ceviz, günümüzde oldukça talep görmektedir. Besin konusunda oldukça güçlüdür ve içeriği çok sağlıklıdır. Kısacası cevizden iyi verim alırsanız, ticari anlamda iyi bir gelir kaynağı olabilmektedir.

CEVİZ AĞACI ÖZELLİKLERİ

 Ceviz ağacının genç sürgünlerin özü bölmeli bir yapıya sahiptir. Ağacın tomurcukları az sayıda pullarla örtülü bir haldedir. Yaprakçıkların kenar kısımları bazı türlerde ince dişli, bazılarında ise düz bir şekilde (tam kenarlı) dir. Ceviz ağacındaki yaprakçık sayısı türlere göre 5-23 arasında değişkenlik göstermektedir. 

 Ceviz Ağacı Nedir? Ceviz Ağacı Hakkında Bilgi 

 Ceviz ağacı, cevizgiller ailesine mensup olan Juglans cinsinden tek tüysü yaprakları karşılıklı olarak dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türleri arasında yer alır. Ceviz ağacı ceviz olarak adlandırılan ve oldukça sert bir kabuğa sahip olan meyveler verir. Bu meyveler de ceviz olarak adlandırılır. Ceviz ağacının özellikle meyvesinin insan sağlığına çok önemli faydalarının varlığı söz konusudur. Dünya üzerinde 18 ceviz ağacı türü bulunmaktadır. 

 Ceviz Ağacı Latince İsmi 

 Ceviz ağacının çok fazla insan tarafından merak edilen Latince ismi Juglans regia 'dır. 

 Ceviz Ağacı Özellikleri 

 Her ağaç türünde olduğu gibi ceviz ağaçlarının da kendilerine özgü bazı özelliklerinin varlığı söz konusudur. Bunlar: 

 - Oldukça hızlı büyürler,

 - Ceviz ağaçlarının boyları 25 ile 40 metreye kadar uzayabilir,

 - Ağaç köklerinin derinliği 3 ile 5 metreye kadar ulaşabilir,

 - Ceviz ağacının yaprakları yaprakçıktan oluşur,

 - Büyük alan kaplayan ağaç türleri arasında yer alır,

 - Ceviz ağacı şekli yayvan taç biçiminde olup 3 farklı şekilde görülebilmektedir,

 - Dik, yarı dik ve taçlı şekilleri bulunmaktadır,

 - Ceviz ağacı kökleri kazık köklüdür, bundan dolayı kılcal kök bolca bulunur.

 - Ağaç yüzeyleri oldukça düzgün bir yapıya sahiptir,

 - Ağacın genlik deki rengi gümüş rengindedir,

 - Ceviz ağaçları yaşlandıkça koyulaşan bir renge sahip olup, ağaç yüzeyinde de çatlaklar meydana gelir,

 - Ceviz ağacının yaprakçıkların yapısı ve şekli geniş ve elips biçiminde olup uç kısımları ise sivridir,

 - Yapraklarının rengi ise yeşildir 

 Ceviz Ağacı Ne Zaman Dikilir? 

 Ceviz ağacı için en uygun dikim dönemi kasım ve mart aylarını kapsamaktadır. Ayrıca soğuk kış aylarında açık köklü, diğer mevsimlerde ise tüplü olarak bilinen torbalı ceviz fidanları yılın 12 ayı boyunca toprağa dikilebilir bir özellik barındırmaktadır. 

 Ceviz Ağacı Nerede Yetişir? 

 Ceviz ağacı sahip olduğu yapısı itibari ile ülkemizde pek yerde kolaylıkla yetişebilen bir ağaç türü olma özelliğine sahiptir. Türkiye'deki mevcut tüm bölgelerin iklim koşullarına uyum sağlayabilecek ceviz ağacı çeşitlerinin varlığı söz konusudur. Bu bakımdan ceviz ağaçlarının iklimlere uygun bir şekilde seçilerek özenli bir biçimde yetiştirilmesi durumunda birçok yerde kolaylıkla yetiştirilebilmesi mümkün olabilmektedir. 

 Ceviz Ağacı Nasıl Yetiştirilir ve Budanır? 

 Ceviz ağaçlarının verimliliğinin artması için budamanın oldukça büyük önemi vardır. Ceviz ağacının budama işlemi esnasında iyi bir taç oluşturmak önemlidir. Böylelikle ceviz ağaçlarının verecekleri cevizlerin kalite oranı önemli ölçüde artar, çiçeklenmeleri ve hava sirkülasyonu sağlanmış olur. Budama işlemlerinde ağaçların zarar görmüş kısımlarının temizlenmesi önemlidir. Budama yapılmasındaki esas amaç ağacın yapraklarından dallarına kadar bakımının yapılmasını sağlamaktır. 

 Budama işlemi için en ideal zaman ise kış sonu ve yaz ayı olmaktadır. Kış mevsiminin sonlarına doğru hafif bir kış budama işlemi gerçekleştirilerek sürgün pişkinleşmesini daha rahat hale gelmesi sağlanır. Budama işlemi gerçekleştirilirken ağacın orta kısmından yapılmasına dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Çok ince olan dallara ise budama işlemi uygulanmamalı ve 30 cm'den kısa olan sürgü kesilmemelidir. 

 Ceviz Ağacı Yaprak Döker mi? 

 Ceviz ağacı dinlenme dönemi geldiğinde yapraklarını döken ağaçlar arasında yer almaktadır. Bu bakımdan ceviz ağacı yaprak döker mi sorusunun yanıtı: evet döker olmaktadır. 

 Ceviz Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır? 

 Ceviz ağacının bakımında gübre kullanımın önemli bir yerinin varlığı söz konusudur. Özellikle de yavaş gelişen veya zayıf yapıdaki ceviz ağacı için azotlu gübre seçimi tercih edilebilir. Ayrıca fosfat ve potasyum oranı yüksek gübrelerin kullanımı oldukça uygun olacaktır. 

 Ceviz ağacı sulama işleminde dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri dikimi gerçekleştirilmiş olan cevizin ilk yıllarında düzenli bir şekilde sulama işleminin yapılmasıdır. Ceviz ağacını sulamak için ideal olan sulama tekniği ise sızdırma ve damla sulamadır. Özellikle ağacın iç doldurma döneminde sulama çok ayrı bir önem barındırmaktadır. 

 Ceviz Ağacı Faydaları Nelerdir? 

 Ceviz ağacı sülfür gazı salgılayan bir ağaç olma özelliği taşımaktadır. Sülfür gazı havadaki diğer gazlardan daha ağır bir yapıya olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemleten bir etki yaratır. Ancak sülfür gazının ozon tabakasını tamir etme özelliğinin varlığı söz konusudur. Sırf bundan dolayı ceviz ağacının faydası çok büyük olmaktadır. 

 Ceviz Ağacı Hastalıkları Neler? 

 Ceviz ağaçlarının sağlıklı gelişimini olumsuz etkileyen ve aynı zamanda verimliliğini düşen bazı ceviz ağacı hastalıklarının varlığı söz konusudur. Bunlar: 

 - Ceviz Antraknozu Hastalığı,

 - Ceviz Yanıklığı,

 - Kök Boğazı,

 - Armillaria Kök Çürüklüğü, 

 Ceviz Ağacı Ne İşe Yarar ve Nerelerde Kullanılır? Ceviz Ağacı Kullanım Alanları 

 Ceviz ağacı pek çok işe yarar. Özellikle verdiği meyvesi insanlar tarafından çok sevilerek tüketilir ve sağlığa da önemli katkılarının varlığı söz konusudur. Ayrıca ceviz ağacının da bir hayli kullanım alanın varlığı söz konusudur. Bunlar: 

 - Mobilya sektörü,

 - Parke üretimi,

 - Ceviz ağacının meyvesinin endüstriyel alanda kullanımı söz konusudur,

 - Ceviz ağacının yaprağı içerdiği bazı faydalı özellikler bakımından şampuanlarda kullanılır,

  Ceviz ve badem fidanlarının çıplak köklü ve tüplü olarak dikimi yapılabilir. Çıplak köklü fidanlar Kasım-Nisan ayları arasında dikilmelidi...