Armut fidanı özellikleri
Genelde tüm meyveler güneşi sever. Siz yarı güneş gören yere de dikebilirsiniz.
Meyve fidanı hiçbir zaman tek dikilmez. Siz daima meyve fidanını çift dikiniz çünkü birbirini dölleyip meyve dökümü iki katı olur.
Dayanabileceği en düşük sıcaklık - Eksi -25 derece.
Yaprak dökme özelliği - Kışın yaprak döker.
Armut fidanının nereye dikileceği - Ülkemizde fidan üretimi son 10 yıldır yarı bodur üretiliyor. Bunun için meyve fidanınızı bahçeye balkona ya da iş yerinize dikebilirsiniz.
Formlu yetişme boyu - 3 metre ile 5 metre arası.
Fidanın sulama isteği - Kış aylarında havaların yağmur yağmasından dolayı sulamanıza gerek yok. Yaz ayalarında ise meyve ağacının dibi kurudukça sulamanız gerekir.
Budama zamanı ve şekli - Ağacın yukarıya ok gibi çıkan dalları kesilecek. Tepeden bakınca ortasından ana gövde görünecek şekilde orta dalları budanacak.
Armut fidanının gübreleme zamanı - Gübreleme ağaca senede bir kez yapılacak. Tam dibine değil de uç dallarına denk gelen izdüşümüne 3 – 4 delik delip içine, ağacın yaşına göre bir çay kaşığı ile bir yemek kaşığı miktarı arası 15 + 15 + 15 cinsi gübreleri atıp deliği toprakla kapatınız.
İlaçlama zamanı - Dikildiği çevrede bir hastalık belirtisi yoksa ilaçlama istemez. Şayet ağaç da yaprak hastalığı ve haşerat istilası gibi bir olaya meydan vermek istemiyorsanız, fungusit ve insektisit cinsi ilaçları karıştırıp fidana 15 gün ara ile birkaç kez püskürtünüz.
Fidanın büyüme hızı - Bu hız sahibinin iyi besleme ve bakımıyla doğru orantılıdır. Rakım farkından dolayısıyla da büyüme hızı değişir.
Armut fidanı nasıl üretilir
Doku kültürü ile yetiştirilmiş olan anaçlara yani deli harap denilen fidanlara göz ve kalem aşılama yöntemiyle üretimi yapılmıştır.
Armut fidanı nasıl dikilir
Dikilecek olan yere ne kadar büyük çukur kazarsanız siz kazanırsınız. Bitkinin kökleri yumuşak toprak da çok hızlı ilerlediği için gövdesi de o denli hızlı gelişir. Aşı yerini kapatmadan dikip etrafına havuz yapınız. Can suyu veriniz.
Armut fidanı dikim aralığı - Yerinizin büyüklüğüne göre 4.5 ile 6 metre olabilir.
Çiçeklenme dönemi - İlkbahar ayları.
Meyve hasat zamanı - Sonbahar ayları.
Paketleme şekli - Kargoda zarar görmemesi için sert ambalaj malzemeleri kullanıp koli bandı ile iyice sarıp sizlere gönderiyoruz.
Fidan size geldiğinde yapılacak işler - Önce paketinden çıkarıp sulayınız. Dikileceği zamana kadar gölgede bekletiniz. Dikimden sonra iki ay gibi bir zaman geçmeden asla gübrelemeyiniz. Kök gelişimi tamamlanmamış bir bitkiye gübre atılmaz.
Dipnot - Armut fidanı her çeşit toprak ve iklimde yetişiyor. Önemli olan zamanı gelince altına atılacak gübredir. Meyveleri iri ve dolgundur. Raf ömrü uzundur. En çok tutulan çeşitlerindendir. Armut yetiştiriciliği çok uzun yıllar öncesine dayanır. Bu cinsin meyveleri sert olup raf ömrü de çok fazladır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder