Kendime notlar..
Ağaçlar her yıl budanır.
Dik giden dalda meyva olamaz.
Temmuz ayı gibi bir sonraki yılın meyva gözü olur.
Şeftali,Erik,Vişne tek yıllık sürgünler verir.
Elma,Armut yaprak ve meyva gözü aynıdır,2 yıllık göz verir.
Budamadan ve yaprak döktükten sonra göztaşı atın.(kaysı,erik,badem,kiraz ağaçlarına yaprak döktükten sonra at)
Ağaç kökleri kış sonu hava 10-12 olunca uyanır.
Aşırı sulama ağaça zarar verir.kökü çürütebilir.
Toprağı 30 cm kazıp,Avucumuza aldığımız toprak avucumuzu sıkınca dağılmıyorsa şekil alıyorsa Ağaçların su ihtiyacı yoktur.
Ağustos ayından itibaren Ceviz,e daha az su ver.
Yaprak gözü sivri olur.
Meyva gözü toplu olur.
Budama makasını ağaçtan ağaça geçerken dezenfekte edin.(Çamaşır suyu kullanabilirsiniz)
Budadığınız dal parçalarını bahçenizde tutmayın.(Yakın),Bu dallara zararlılar kolay yerleşir.
Ceviz'e yarma aşı zor tutuyor,(Yüzük aşı ,Göz aşısı,Kalem aşısı 'yı tercih et,Mart ayı'nın ortası gibi )
Ceviz'i taze körpe yapraklı iken budama yapmak idealdir.
Kış budaması gözler kabarıncaya kadar yapılır.(Sen baharda buda ,kışın sert geçerse ağaçlar zarar görür.
Yaz budaması sürgünler belli olduğu zaman yapılır.(Yöre yöre değişir,Mayıs,Haziran,Temmuz gibi)
Dolunay olursa Eskiay ,Hilal olursa yeniay diyorlar.
Ceviz'i mümkünse eski ayda aşı olur,Hava 23 derece,nem 80 idealdir.
Meyva ağaçları için ana gövdeye 40-60 derece dal açısı idealdir.
40-60 dereceden dal açısı düşükse yeni dallarda,araya çıta koyup,ideal açıcı oluşturabilirsiniz.
Gençleştilen ağaçlarda dal kalınlığı parmağınızın kalınlığıdan büyükse,mutlaka aşı macununu kestiğiniz yere sürün yoksa su bazlı boyada kullanabilirsiniz.
Gençleştirilen ağaçlarda ağaçı kabaklaştırma,Budamayı 2-3 yıla yay.Ağaç kendine gelemiyor.
Elma ve Armut gençleştirmeye en uygun ağaçlardır.
Şeftali'de gençleştirmeye uygun değildir.
Ceviz için gençleştirme olmaz.içi boş olduğu için kuruma yapar.
Yeşil sürgünler kışın kurur.
Paralel dallarda dallar arası en az 60cm olmasına dikkat edin.
Kuvvetli gelişen sürgünü hafif kes,sert budama yaparsan daha çok gelişir.
Unutma hafif kesmek meyva demektir.sert budama yaparsan ağaç yarasını tamire çalışır meyva az olur.
Her yıl budarsan sert budamaya gerek kalmayabilir.
İstenilen yerde örneğin boşluk doldurmak için üçgen kesin ,v şeklindeki dalın bir uçu istenilen yerdeki uçun üstünden kesilir.
Budamayı gözün az üstünden yap,tırnak bırakma,mümkünse budadığın taraf güneye baksın.
Yan ağaca kadar uzunan dalı buda,
Fidanın gelişmesini gözle,her dal güneş görmeli,iç dallarda meyva olgunlaşmaz,
İstenilen yerde dal oluşturmanın bir yoluda gözün üst tarafından bir kaç parmak yukarısınıdan kabuğa ,odun kısmına kadar çizik at.(çiçeklenmeden 1 ay önce yapılır.)
Ağaç dikmede Sıra üzeri dikim Kuzey_Güney tarafına bakmalı.
Erik ve şeftali fidanını ,dikiminden sonra aşı noktasından 70 cm yukarıyı kes.(pramit şekil )
Dikimden sonra,diğer ağaçlarda 90 cm yukarıya kes.(pramit şekil )
Dikimde 50 cm aşağısında sürgün bırakma.(pramit şekil )
İlk sürün dalı için aşı noktasından 40 cm yukarısı,Karşısındaki sürgün için 50-65 cm gibi,Karşıılıklı iki sürgün dal arasındaki mesafe 10-15 gibi,(pramit şekil )
2.kattan itibaren 80 cm büyümüş lider bırakılır.(Böylece fidan pramit şekli almaya başlar)
Asma ağaçın üzümü çekirdeksiz ise 3.gözden sonrasını buda.
Dik ve aşağı giden dallar,çapraz tırnak bırakmadan dallar alınır,
Erik,şeftali,kayısı,ceviz, dik büyüyen ağaçlardır,
Fazla uzun olurlarsa meyva toplama ve bakımı zorlaşır,mümkün olduğu kadar yan dallar oluşturmasına gayret edilir.(Goble şekil budama)
Meyva ağaçlarında tozlayıcı türü her ağaç tozyacısı görecek şekilde dikilir.Fidan dikerken araştır.Hangi tür tozlayıcı uygun diye.
_
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder