23 Şubat 2023 Perşembe

ASMA-ÜZÜM

Üzüm meyvesi, asma adı verilen bir bitkide yetişir. Diğer bir tabir ile üzüm ağacının adına asma denir. Asma bitkisi sarmaşık gibi diğer ağaçlara tırmanarak gelişimini sürdüren bir bitki olma özelliği taşır.


Üzüm Fidanı Nedir?
Üzüm fidanı, üzüm bitkisinin en genç durumda olanı, diğer tabiri ile yeni yetişenine denir.


Üzüm Fidanı Nasıl Dikilir?
Üzüm fidanın dikiminin yapılmasına başlanmadan önce dikim işaretlemesi yapılır. İşaretlemenin
sonrasında 40-50 santimetre derinliğe ve 40-50 santimetre genişlikte çukurlar, bir tarafa üst toprak, bir tarafa alt toprak ayrılacak biçimde açılır. Açılan çukurun içine 200 gr triple süper fosfat ve 150 gr potasyum sülfat gübresi eklenir. Mevcut ise yarı yarıya olacak şekilde üst toprak ile karıştırılmış yanmış hayvan gübresinden 1-2 kürek eklenir.


Poşetinden kolay çıkarılmak amacıyla sulanmış olan fidanlar, hazırlanmış olan çukurların yanına dağıtılır. Toprağa dikimi yapılacak olan her fidanın torbasının alt tabanı, yanlardan makas yahut jilet ile kesilip kapak biçiminde çıkarılır. Alt kısmı açılmış durumda olan üzüm fidanı, yanları naylonlu olacak biçimde çukurun içine yerleştirilir.


Üzüm fidanın aşı yeri toprak seviyesinin 4-5 santimetre kadar üzerine gelecek biçimde deriğinliği ayarlanıp naylonun üst kısmında elle tutulacak kadar yer kalana kadar yanları toprak ile doldurulup sonrasında naylon torba hafifçe sarsılarak yukarıya doğru çekilip alınır. Hemen ardından can suyu verilir. Can suyu verilen üzüm fidanın çukuru suyu çektiğinde ise, alt toprak en son konulup düz olarak kapatılır.


Üzüm Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?
Üzüm fidanı dikimi, çoğunlukla Kasım ayını 1. ile 2. haftasında yapılmaya başlanmakta olup, bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar sürmektedir.
Üzüm Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?


Toprağa dikilen üzüm fidanın bakımında, fidanının hava koşullarından olumsuz şekilde etkilenmemesi için çıta eşliğinde bir dayanak ile tutunmasının sağlanması önemlidir. Diğer taraftan üzüm fidanın olduğu alanda bulunan toprak üzerindeki iri yapılı taşların ayıklanması önemlidir. Ayrıca belirli aralıklarla toprağa çapa yapılması fidanın bakımı için büyük fayda sağlar.


Ayrıca üzüm fidanın haftalık periyotlar doğrultusunda sulanmasının gerekliliği söz konusudur. Gübreleme seçeneği de fidanın bakımında önemlidir. Üzüm fidanının filizlenerek dal budak salması amacıyla organik gübrenin toprağa her ay atılması çok önemlidir. Gübreleme sonrasında hemen sulama işlemi yapılmalıdır. Zararlı haşerelerin fidana verebileceği zararının önlenebilmesi için ilaçlama yapılması da önemlidir.


Üzüm Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?
Uygun şartlar altında toprağa dikimi yapılan 2 yaşlı bir üzüm fidanı 1-2 yılık zaman içerisinde meyve verir. Üzüm fidanın tam bir verime oturması ise 5. yıldan sonraki sürede olmaktadır. Ancak bu bilgi 2 yaşlı üzümlü fidanlar için geçerli durumdadır.


Üzüm Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları
Üzüm fidanı yetiştirmenin en önemli püf noktalarından biri her ay toprağa organik gübre atılmasıdır. Çünkü organik gübre üzüm fidanın sağlıklı bir şekilde gelişmesine önemli katkı sağlar.

Üzüm Fidanı Çeşitleri Var mıdır?
Üzüm fidanının Trakya İlkeren, Horoz Karası, Ata Sarısı, Çavuş, Hamburg Misketi, Yalova İncisi gibi pek çok çeşitleri bulunmaktadır.

Üzüm Fidanı Nasıl Çoğaltılır?
Üzüm fidanı çoğaltıma işlemi ki farklı yöntem ile yapılmaktadır. Bu yöntemlerden ilki tohum yöntemidir. Diğer çoğaltma yöntemi ise çelikle çoğaltma olmaktadır. Çelikle yapılan çoğaltma işleminde üzüm asmasının dallarından keserek göz kısımlarının ayarlanmasıyla uygulanan çoğaltma işlemidir. Çelikle çoğaltma yönteminin çok fazla tekniğinin varlığı söz konusudur.


Üzüm Fidanı Ne Zaman Budanır?
Üzüm fidanı budaması yapılması için en ideal dönem Şubat ayı sonu ve Mart ayı başı olmaktadır. Diğer dönemlerde budama yapılması üzüm fidanına zarar verebilir.



Üzüm Fidanı Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?
Üzüm fidanları toprağa 2 metre mesafe ile sıralar arası 3 metre olacak şekilde dikilir. Güçlü olan topraklarda ise bu dikim mesafesini fidanlar ve sıralar arası 3 er metre olacak şekilde yapmak uygun olacaktır.




Şehirde Bahçeli Eviniz varsa Üzüm yetiştirme tekniğine bakınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  Ceviz ve badem fidanlarının çıplak köklü ve tüplü olarak dikimi yapılabilir. Çıplak köklü fidanlar Kasım-Nisan ayları arasında dikilmelidi...