Şeftali fidanı dikim mesafesi fidanlar arası 5 metre, sıra arası 5 metre olacak şekilde dikim yapabilirsiniz.
Şeftali ağacı yetiştiriciliği sabır isteyen, fakat bakımı kolay bir ağaç türüdür. Güneş alan yerlerde yetişmeyi severler. Boyları 6 metreye kadar uzayabilmektedir. Doğru budama yapılması halinde, şeftali ağacından iyi verim alınabilir. Şeftali ağacı bakımı yapılırken dikkat edilecek unsurlara bakarsak:
- Şeftali ağacının toprağı çok önemlidir. Toprağın derinliği yüksek ve drenajı sağlanabilen toprak türünde olması gerekmektedir. Ph derecesi 6,5 olan toprak türü, şeftali ağacı için olması gereken ölçüttür.
- Şeftali ağacı bakımı konusunda bilgi sahibi olmak ve bu tür meyve veren ağaçların tozlaşma yoluyla meyve verebildiğinin bilinmesi gerekmektedir. Şeftali ağacı kendi kendine tozlaşma sağlamaktadır.
- Şeftali ağacının etrafı derin şekilde kazılarak, köklerine kadar suyu çekmesi sağlanmalıdır. İlk fide halindeyken bu yöntemin uygulanması, ağacın uzun vadede sağlıklı olması için önemlidir.
- Şeftali ağacından iyi verim almak için, ağacın budamasının düzenli olarak yapılması gereklidir. Budama yapılarak, ağacın gövde ve kök kısımlarında denge sağlanarak, kırılması önlenir.
- Meyve veren ağaçların gübrelemesinin, düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Kaliteli meyve üretimi için toprağın ihtiyacı olan azot ve mineraller, gübre ile desteklenmelidir.
- Şeftali ağacı dikilen toprağınızın iyi sürülmüş ve derinliğinin iyi ayarlanmış olması çok önemlidir.
Şeftali Ağacı Hastalıkları
Şeftali ağacı gibi meyve veren ağaçların meyve ve yapraklarında bozulmalar ve çürümeler görülebilir. Bunun nedeni, ağacın ihtiyacı olan, azot, fosfat, potasyum ve magnezyum gibi gübreleme eksiğinden kaynaklı hastalıklardır. Çinko eksikliğinden kaynaklı, yaprak kenarları dalgalanarak, yaprağın göbek kısmında sarı lekeler oluşur.
Bu hastalık, meyvenin tomurcuk sayısını azaltarak, ağacı öldürür. Potasyum eksinden kaynaklı olarak, yapraklarda zayıflık, kıvrılma ve kahverengi lekeler görülürken, yaprakları zamanla yırtılır. Şeftali meyvesi tam gelişme gösteremez. Azot eksikliğinde, yapraklar yeşil renginden mora doğru dönüşür. Şeftali meyvesinde lekeler oluşurken, meyve tam büyümeden küçük kalır.
Bor, demir, fosfor ve magnezyum eksiği olan şeftali ağacında ise, yapraklarda büzülme, yırtılma ve lekelenme görülür. Zamanla yapraklarını döken ağaç, şeftalinin büyümesine de engel olur. Meyve tam olarak olgunlaşamadan, küçük kalır.
Şeftali Nektarin Yetiştiriciliği
Şeftali yetiştiriciliği dünyanın her iki yarım küresinde ve ülkemizin hemen hemen her yerinde çok eski yıllardan beri yapılmaktadır. Çok erkenciden, geç çeşitlere kadar yılın beş ayı pazara taze şeftali sevk etmek mümkündür. Taze olarak tüketildiği gibi meyve suyu konsantresi, pulp olarak ve derin dondurucu ile uzun süre muhafaza etmek mümkündür. Ayrıca şeftali reçel, marmelât ve kurutulmuş olarak da tüketilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder