24 Şubat 2023 Cuma

HÜNNAP

                       

Hünnap Ağacı 

                   Ağacı dikenli meyvesi bir o kadar faydalı olan hünnap ağacı genelde ülkemizde sahil bandında yetiştirilmesine rağmen bilinenin aksine geç uyanan ve geç çiçeklenen bir ağaçtır.Dolayısıyla ülkemizde hemen hemen her rakımda hünnap fidanı yetiştiriciliği yapılabilir.

                       Hünnap ağacında dikim mesafenize göre budama yöntemleri uygulayabilirsiniz.Lider modiye sisteminde fidanlarınızı fidan arsı 2 metre sıra rası 4 metre, goble budama sisteminde ise fidan ve sıra arası 5 metre olacak şekilde dikimini yapabilirsiniz.

                           Hünnap Ağaçlarında Budama ;aynı kayısı, erik ve meyve ağaçlarında kullanılan goble budama yöntemini kullabilirsiniz.Yalnız ağacın tacını 50-70 cm arasından vermeniz daha rahat olacaktır.

                        Hünnap fidanlarında aşı noktası o yüzden genelde kök ayırda yöntemi veya çelik köklendirme yöntemi ile üretilmektedir.Bu yüzden hünnap fidanı dikerken herhangi bir aşı noktası aramanıza gerek yoktur.Goble budama sisteminde fidan dikim mesafesiniz fidan ve sıra arası 5 metre olacak şekilde yapılabilir.




                                Aşağıdaki şekilde görmüş olduğunuz gibi aynı bodur elma bahçelerinde uygulanan modifiye lider budama sistemini hünnap fidanlarında da yapabilirsiniz.Lider dal üzerine katman dallarımızı çıkıyoruz.


                  Hünnap ağacı bilinen diğer meyvelerinde aksine yapraklanma dönemi düşük rakımlarda nisan sonu, yüksek rakımlarda ise mayıs ayının 2. haftası gibi, çiçeklenme dönemi düşük rakımlarda mayıs ayının 1. haftası, çok yüksek rakımlarda ise mayıs ayının 3. haftasını bulabilmektedir.

                   Hünnap ağacı diğer meyve ağaçlarına göre hemen hemen en son dönemde çiçek açan bir bitkidir.Önce yapraklanması gerçekleşir daha sonra ise çiçek açması.Çiçekleri ortalama mevsime göre değişmekte olup mayıs ayının ilk haftası içerisinde çiçek açmaktadır.Çiçek rengi sarı olup yıldız gibidir.

                  Bilinenin aksine hünnap ağaçlarının tamamı dikenli diye bir şey yoktur.İnternet üzerinde çoğu web sitesinde bitkinin dikensiz olduğu belirtilmektedir halbuki yanlış bilgidir.Hünnap fidanının bazı dikensiz veya çok az dikenli çeşitleri vardır.Dikensiz hünnapların olgunlaşması tam olmadan meyveleri tüketemezsiniz.Genelde kurutmalık olarak kullanılan çeşitlerdir.

                   Hünnap ağacı ortalama budama sisteminize göre açık tarlada 3-4 metre boya ulaşabilir.Saksı içerisinde fidanını tacını aşıdan vererek fidanı 2 metre boya getirerek yan dalından meyve alabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  Ceviz ve badem fidanlarının çıplak köklü ve tüplü olarak dikimi yapılabilir. Çıplak köklü fidanlar Kasım-Nisan ayları arasında dikilmelidi...